Handige Honden

Vind jij het soms best lastig om met andere mensen of kinderen te praten? Door met honden te trainen kun je op een leuke manier leren om beter contact te maken. De training wordt gegeven in een mooie, rustige omgeving, in huis, op de hei of in het bos. Als je een hond kunt laten luisteren is jouw communicatie duidelijk en overtuigend. Handig, want alle truukjes die je nodig hebt om duidelijk te zijn naar honden kun je ook gebruiken bij klasgenoten, vrienden en andere mensen.

Eerlijk
Honden geloven/respecteren je namelijk niet als jouw communicatie niet klopt. Honden gebruiken zicht, gehoor, reuk, gevoel en intellect om te bepalen wat ze meemaken. Doe je gemaakt leuk, dan is een hond echt niet geïnteresseerd. Doe je net alsof je weet hoe je een commando geeft? Een hond doet dan gewoon wat hij zelf wil. Honden zijn altijd heel eerlijk in hun communicatie. Ze kijken, horen, ruiken en voelen wat voor persoon ze voor zich hebben. Ze gaan uit van de natuur van degene die ze ontmoeten. Uiterlijk en andere zaken interesseert ze niks, het gaat honden om wat een persoon uitstraalt. Dat maakt honden ideaal om mee te oefenen als je het lastig vindt om contact te maken met andere kinderen of mensen.

Hoe?
Kinderen die het lastig vinden contact te maken met andere mensen kunnen dat meestal wel met een aardige hond. Eerst wordt gekeken of je met honden kunt werken en hoe moeilijk de training voor jou moet worden. Als je hebt kennisgemaakt met de hond wordt hij op tafel gezet en eerst eens goed bekeken. Van tanden tot tepels, nagels en vacht, alles komt aan de orde. Dan eens kijken of het lukt om een middelgrote tot grote hond aan de lijn te houden en ermee te lopen. Dat valt al niet gelijk mee. Uiteindelijk moet het lukken om moeilijkere opdrachten te gaan doen. Zoals de hond ergens overheen laten springen of ergens onderdoor laten kruipen. Om hem te laten komen als hij druk bezig is. Om hem te zeggen dat hij een bal (waar hij echt gek op is) tóch los te laten. Lukt dat, dan ben JIJ de baas. Dan is jouw intonatie goed (de hond hoort dat je het echt wilt!).

Waarom?
Dit project is bij toeval tot stand gekomen. Drie maanden lang heb ik een jongen met autisme begeleid. Omdat hij in de toekomst een hond zou krijgen wilden zijn ouders dat hij van tevoren veel zou leren over honden. En zo kwam hij mij bij terecht. Tijdens de training bleek dat het omgaan met honden heel veel positieve dingen opleverde. Zo leerde hij om oogcontact te maken, anders zie je namelijk niet of de hond JOU ziet. Hij leerde zijn stem goed te gebruiken (zijn wil erin leggen) zodat de hond ook echt wilde luisteren. De eerste keer dat dit lukte was een mooi moment! Naderhand vroeg hij: “Goh, werkt dit nou ook bij mensen?” Jazeker! Dat is het nou precies! Als je een hond kunt overtuigen, dan gebruik je je communicatieve vaardigheden goed! Ook kon hij steeds moeilijkere oefeningen doen met de hond. In het begin struikelde hij nog over zijn eigen voeten, maar in de laatste trainingen kon hij een lastige behendigheidsopdracht uitvoeren. (Bij behendigheid moet je op heel veel dingen letten, de houding van je lichaam, je coördinatie, je stem, je aanwijzingen naar de hond.) Door het succes met de hond werd hij steeds zelfverzekerder. In plaats van gebracht worden met de auto door één van de ouders kwam hij de laatste paar keer zelfstandig op de fiets!

Winst
Door te leren hoe honden communiceren leer je vanzelf heel veel over je eigen communicatie. Je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukking en de toon van je stem bepalen of een hond jou serieus neemt of niet. Je leert om heel duidelijk te zijn, en je stem en houding tegelijk hetzelfde te laten zeggen. Ook leer je om heel goed te kijken, zodat je ziet of de hond je wel begrijpt, en of hij wel goed op je let. Door stap voor stap moeilijkere opdrachten te doen leer je ook om zelf problemen op te lossen. Want als de hond het niet goed doet moet je puzzelen om uit te vinden waar dat nou aan ligt. En als het dan eindelijk wel lukt is het feest! Bijvoorbeeld: Als jij een hond wilt laten liggen maar je houdt je hand omhoog, dan weet de hond niet wat jij bedoelt. De hond vindt dan dat je twee dingen tegelijk zegt. Namelijk: hand omhoog is een teken om te zitten, en je stem zegt wat anders, namelijk ga af (het commando voor liggen).

Kijk een filmpje!
Als je dit filmpje bekijkt krijg je een beetje een idee wat je allemaal met een hond kunt doen tijdens de training. Nou moet ik wel eerlijk bekennen dat deze jongen al een tijd op training zit en al heel veel heeft geleerd. Als je net begint is dit nog niet iets wat je gelijk al kunt doen. Maar alles kun je leren!

 

Wie ben ik?

Ik ben Bianca Uittenbogaard. Al vanaf mijn 7e train ik honden. Ik heb heel lang voor de dierenbescherming gewerkt. Vanaf 1982 werk ik als gedragstherapeut voor honden. (Een gedragstherapeut voor honden helpt mensen om lastige hondenproblemen op te lossen, zoals agressie, niet alleen kunnen blijven enz. Sommige mensen zeggen ook wel hondenpsycholoog.) Ik heb twee kinderen die nu al volwassen zijn. In mijn gezin en familie komt autisme voor. Met autisme heb ik al meer dan 26 jaar te maken. Ik heb er ook heel veel over gelezen. In 2004 heb ik, samen met anderen een internetforum opgezet voor mensen die met autisme te maken hebben. Toen ik erachter kwam dat mijn ervaring met honden en mijn ervaring met autisme heel mooi samenvielen om kinderen mee te helpen, heb ik dit project opgezet.

© 2007- heden Bianca Uittenbogaard